Skip to main content
UncategorizedНовини

Премиерката на Исландия се ожени за приятелката си

От 29.06.2010октомври 19th, 2020No Comments

Министър-председателката на Исландия Йохана Сигурдардотир се ожени за дългогодишната си партньорка, съобщиха от офиса й в понеделник, предаде Ройтерс.

Този акт прави Сигурдардотир първия национален лидер, сключил граждански брак с представител на същия пол.

67-годишната Сигурдардотир се ожени за писателката Йонина Леосдотир в неделя, когато влезе в сила нов закон, който дефинира брака като доброволен съюз между възрастни, независимо от техния пол.

Двете живеели на семейни начала от години, но узаконили връзката си с брак по силата на закона, който бе одобрен от парламента по-рано този месец.

Влизането в сила на документа бе отбелязано с църковна служба в неделя, когато бе и международният ден за зачитане на правата на хомосексуалистите.

От кабинета на министър-председателя съобщиха, че Сигурдардотир е изпратила поздравително писмо до участниците в службата, в което определяла новия закон като повод за празник за всички исландци и добавила:

“Още днес аз се възползвах от възможностите му”.

Сигурдардотир, която има деца от предишния си хетеросексуален брак, е единственият министър-председател в световен мащаб, открито признал за хомосексуалните си наклонности, но нейната сексуална ориентация никога не е била обект на дискусия в Исландия, която се слави като една от най-толерантните държави в това отношение.

източник: Днес БГ