Skip to main content
UncategorizedНовини

НОКАУТ! КЗД осъди Общинския съвет за пряка дискриминация!

От 17.05.2010октомври 19th, 2020No Comments

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви своето дългоочаквано решение по жалбата, подадена от Радослав Стоянов и Добромир Добрев, срещу член №14 от Наредбата за обществения ред на Община Пазарджик, който гласи: „Забранява се публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация”.

С решение № 107/11.05.2010 Комисията отсъжда, че Общински съвет – Пазарджик е извършил пряка дискриминация по признак „сексуална ориентация” и предписва на Съвета да отмени разпоредбата.

Ние от Младежка организация „ЛГБТ действие“ сме удовлетворени от решението на Комисията и сме щастливи, че тя защити законните фундаментални права и свободи на всички български граждани, включително на нехетеросексуалните. Поздравяваме и вносителите на жалбата за решителните действия, които предприеха срещу противозаконния текст.

Опирайки се на решението на КЗД, ние отново отправяме своето настояване към г-н Георги Йорданов, председател на Общинския съвет, и г-н Благо Петров, вносител на поправката, да подадат незабавно своите оставки. Те нямат морално право да продължат да изпълняват функциите си на защитници на правата и свободите на своите граждани, след като два официални държавни органа – Обдусмана на Република България и Комисията за защита от дискриминация – постановиха, че те умишлено са действали срещу част от тях. Нашите основни доводи за това ни искане са:

1. С действията и изказванията си, г-н Йорданов и г-н Петров злоупотребиха със своите правомощия и нарушиха българското законодателство, действайки срещу интересите на гражданите.

2. С действията и изказванията си, г-н Йорданов и г-н Петров показаха, че не познават основни закони на Република България и Европейския съюз, което ги прави негодни да изпълняват поверените им задължения.

3. С публичните си изказвания, г-н Йорданов и г-н Петров накърниха достойнството на част от българските граждани, като многократно ги наричаха ненормални, болни и заплаха за обществения морал.

Исканията ни за оставки ще бъдат препотвърдени и пред Общински съвет – Пазарджик с официално писмо.

източник: ЛГБТ действие