Skip to main content
UncategorizedНовини

17 май – Международен ден срещу хомофобията

От 17.05.2010октомври 19th, 2020No Comments

На 17 май 2010 година се отбелязват 20 години от премахването на хомосексуалността от списъка със заболявания на Световната здравна организация (СЗО).

Всяка година глобалната кампания за отбелязване на този ден е подчинена на определено мото:

2004/2005 “За признаването на Международен ден срещу хомофобията”,

2005/2006 “За глобално декриминализиране на хомосексуалността”;

2006/2007 “Не на хомофобията, Да на образованието!”;

2007/2008 “Без повече лесбофобия”; 2008/2009 “Срещу Трансфобията”.

През 2010 година глобалната кампания в целия свят преминава под знака на религиозната хомофобия и използването на религиозния фанатизъм като инструмент срещу човешкото достойнство.

Днес Лидерите на Европейския парламент, Европейската комисия, Съвета на Европа и Европейския съвет изпратиха силно послание срещу хомофобията с официални становища и видео съобщения1.

Херман ван Ромпуй, Председател на Европейския съвет, институция, която представлява 27 национални правителства, излезе с писмено становище по повод Международния ден срещу хомофобията, потвърждавайки ангажимента на ЕС да премахне дискриминацията на всякаква основа.

[…] дискриминацияата на база джендър (социален пол) и сексуална ориентация вече не е повод за политическо разделение и това е залегнало в основополагащият акт и ценностите на ЕС. Това е нещото, което отличава Европа от много други части на света.

Ние се водим от разумния усет за човешко достойнство и уникалността на всеки човек. Всеки залужава равни шансове в живота.

Йежи Бузек, Председател на Европейския парламент, публикува видео послание, което също подчертава ангажимента на Европейския съюз в борбата срещу всяка форма на дискриминация, включително и хомофобията. В речта си той казва: „Хомофобията е видимо и ясно погазване на човешкото достойнство, което поставя под съмнение фундаменталните човешки права; следователно тя трябва да бъде категорично заклеймена.”

Вивиан Рединг, Заместник-председател на Европейската Комисия и Европейски комисар по правосъдие, основни права и гражданство, също излезе с официална позиция, с която осъжда хомофобията като „безспорно посегателство срещу човешкото достойнство”, „несъвместимо с принципите, на които се основава ЕС.”

Съпредседателите на Интергрупата по ЛГБТ Права в Европейския парламент, Майкъл Кешмън (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския Парламент) и Улрике Луначек (Група на Зелените/Европейски свободен алианс) поздравиха тримата лидери на ЕС и заетата позиция: „Становищата на най-висшите лидери на основните институции в ЕС категорично казват, че през 2010 година в Европейския съюз, оновните човешки права на всеки човек, в това число лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора, вече не се определят от политическите партии и са неразделна част от принципите на ЕС и целия политически спектър в Общността.”

източник: Фондация „Ресурсен център – Билитис”