Skip to main content
UncategorizedНовини

Центърът за жилищни права (Женева) ще сезира ООН

От 28.04.2010октомври 19th, 2020No Comments

София, 27 април 2010 г. – Швейцарска неправителствена организация обяви, че ще сезира Комитета по човешките права на ООН за расова дискриминация в България, съобщава вестник „Труд“.

Центърът за жилищни права и изгонвания със седалище в Женева щял да препоръча световната организация да вземе предвид сведенията им при подготвянето на периодичния преглед на човешките права в страната ни, който ще бъде обсъждан през ноември.

Повод за критиката към страната ни са акциите в Бургас по събаряне на незаконни ромски постройки в кварталите “Меден рудник” и “Горно Езерово”.

“Ромската махала в “Горно Езерово” съществува от 50 години и е била призната от обществените власти – обслужвана е от пощите, снабдявана е с вода и ток, има канализация”, пишат швейцарските правозащитници. Същото важало и за ромските къщи в “Меден рудник”.

“Република България трябва да наложи мораториум на всички масови прогонвания от жилища до приемането на подходяща законова база”, пише Центърът за жилищни права.

Според швейцарската организация половината от 32-те постройки със заповеди за премахване в кв. “Меден рудник”, са били построени преди 20 години и допреди няколко години никой не е правил проблеми на стопаните им.

Междувременно ромите, чиито домове в кварталите “Меден рудник” и “Горно Езерово” бяха бутнати с багери миналата година, вече са се върнали по родните си места или са при роднини в други гета.

От кметството бяха категорични, че засегнатите хора не са от Бургас, а са пришълци.

Кметът на морския град: Няма дискриминация

Нито една държавна институция не е признавала бутнатите ромски жилища, обясни вчера пред репортер на “Труд” кметът на Бургас Димитър Николов.

“И няма никаква расова дискриминация. Ако искат да са наравно с всички – има терени, нека си закупят. Сега заради кризата земята е евтина. Да живеят по правилата. Даже съм предупредил съответните наши инстанции да им съдействат и да ги насърчават в това отношение”, допълни градоначалникът

Източник: в. Труд