Skip to main content
UncategorizedНовини

Да се отмени забраната за излизане от страната заради дълг

От 28.04.2010октомври 19th, 2020No Comments

Отмяна на мярката “забрана за напускане на страната”, ако си длъжник на хазната или на частни лица и фирми, искат от фондация “Български адвокати за правата на човека”. Те внасят в Министерството на правосъдието предложения за законови промени, съобщава днес вестник „Труд“.

Пътуванията на български граждани в рамките на ЕС да не бъдат спирани заради борчове, включително към държавата, настояват правозащитниците. Позовават се на евродиректива от 2004 г., която забранява ограничения на придвижването в ЕС по “икономически съображения”. Пътуванията в съюза да се спират по изключение само ако конкретната личност с поведението си “реално” застрашава някакъв обществен интерес, което подлежи на съдебен контрол.

Ограниченията за длъжници могат да се запазят за пътувания извън ЕС, но със задължението да се преценява всеки конкретен случай; да отпаднат “абсолютните” основания за спиране на границата и мярката да е ограничена във времето.

Проблемът е особено актуален, след като Върховният административен съд отмени забрана софиянец да напуска страната заради борчове към частно лице.
Германците пътуват без ограничения

Няма никаква забрана длъжници да пътуват извън пределите на Германия, включително и заради дългове към фиска. Длъжниците са свободни да напускат страната и ако не са погасили задължения към наемодатели (във ФРГ 85 на сто от населението живее под наем), към банки, електрокомпании и т. н. Страната не могат да напускат единствено лица, срещу които има заповед за задържане или е наложена друга мярка за неотклонение.

Изключения се допускат само по съдебен ред. Например на 8 март м. г. съд в Щутгарт отхвърли жалбата на 45-годишна германка и постанови, че властите основателно са й забранили да пътува до Сомалия, и то в област, контролирана от радикални ислямисти.

Преди това жената бе освободена от плен в Кения срещу откуп, който обикновено се плаща от държавата. Същевременно магистратите разпоредиха да й бъде върнат иззетият задграничен паспорт и окачествиха мярката като противозаконна.

По-скоро като шега бе възприет призивът от м. г. на проф. Макс Оте от Висшия икономически институт във Вормс. Известният учен настоя в условията на криза официален Берлин да забрани пътуванията по време на отпуск извън страната. Всяка година германските туристи харчат по 40 милиарда евро за екскурзии и отдих зад граница, сочи официалната статистика. Според проф. Оте тези пари можели да останат в страната, където имало достатъчно примамливи места за почивки.

Източник: в. Труд