Skip to main content
UncategorizedНовини

БХК осъди МВР за незаконно задържане при липса на неотложност

От 22.02.2010септември 11th, 2020No Comments

съдБългарският хелзинкски комитет осъди МВР за незаконно задържане при липса на неотложност. Делото е на човек, незаконно задържан в столично РПУ, като наказание за това, че е нагрубил полицай.

Мъжът е задържан в полицейско управление през януари 2008 г. в продължение на 19 часа. След освобождаването си с помощта на адвокат от БХК той обжалва заповедта за задържане пред Административен съд София. Полицейският орган обаче месеци наред не предоставя преписката на съда и не позволява на делото да започне.

С решение от януари 2009 г. съдът се произнесе по делото и осъди остро практиката хора да се задържат в РПУ без основание, с цел да бъдат наказани за неприятно държане спрямо полицаи. Съдът постанови, че заповедта за задържане е издадена в нарушение на Закона за МВР, тъй като няма изискуемата от закона форма и противоречи на целите на ЗМВР.

Година по-късно, през февруари 2010 г., Върховният административен съд потвърди това решение и посочи, че правото на защита на задържания е било нарушено, тъй като заповедта за задържане е издадена без правно основание. Полицейският орган е задържал човека часове наред, без да извърши нито едно неотложно процесуално действие, което е в нарушение на целите на закона за МВР.

За повече информация:
адв. Даниела Фъртунова
daniela at bghelsinki.org