Skip to main content
UncategorizedНовини

Пресконференция на БХК по повод делото срещу Прокуратурата за отказа й да разследва смъртни случаи на деца с увреждания

От 17.02.2010септември 11th, 2020No Comments

съдСофия /КРОСС/  Български хелзински комитет ще съди прокуратурата за отказ да разследва 75 смъртни случаи за периода от 2000г. до 2008 г. и неопределен брой телесни повреди на деца с увреждания в иституциите. Това заяви адвокат Маргарита Илиева от БХК, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Илиева заяви, че това бездействие е дискриминация от страна на прокуратурата.

Делото се води от Софийски районен съд, а първото заседание е било на 11 февруари тази година. Адвокат Илиева посочи, че е оптимист за спечелването на делото, тъй като досега БХК е спечелил две други дела срещу прокуратурата.

Адвокатът обясни, че през 2007 година от Хелзинския комитет са поискали прокурорска проверка за смъртните случаи в домовете за деца, заради високия им брой. Такива проверки са направени и са потвърдени смъртните случаи, констатирани са и липси на достатъчни грижи към децата, някои от домовете не са имали лекари, а в други един човек се грижел за 40 души. Прокурорите са обявили още, че високата смъртност в някои от домовете е заради боледуване от бронхопневмонии и други болести без летален изход. Въпреки това обаче, не е образувано разследване дали има престъпления.

Илиева обясни, че ако имаше смъртност на деца, които са извън тези институции би било образувано разследване, затова от БХК смятат, че става въпрос за дискриминация. От съда те ще искат и да бъдат назначени нови проверки.

3 от смъртните случаи са в закрития през 2006 година дом в с. Джурово, 3 случая са в дома “Св. Мария Магдалена” в с. Рудник, 10 смъртни случая в Дома за деца с физически и умствени увреждания в с. Крушари, 8 деца в ДДМУИ “Св.Екатерина” в с. Искра, 20 смъртни случая в ДДМУИ в с. Петрово и още множество случаи. При някои от случаите смъртта е настъпила заради фрактура на бедрото, тъй като децата не са взимали достатъчно калций като хранителна добавка.

От БХК констатират сериозни липси на квалифициран персонал в домовете за деца с увреждания и обясниха, че в много случаи това е проблема за смъртните случаи и нанесените телесни повреди. Адвокат Анета Генова заяви, че Държавната агенция за закрила на децата не разполага с критерии, според които да извършва проверките. По думите й макар, че техните доклади констатират недостатъци, те не могат да ги отстранят.

По думите на Анета Генова, общият брой на децата с умствена изостаналост, които се намират в домовете е 1502. През 2008 година 172 деца са били починали или преместени от тези домове.

„Все още по погрешен начин се инвестират средствата”, посочи тя и допълни, че, според нея, средствата не трябва да се дават толкова за модернизиране на домовете, а към набиране на квалифициран персонал.

Адвокат Генова разказа за случаи, при които е поправена банята, но няма топла вода и тя на практика е неизползваема, както и за такива при които са закупени инвалидни колички, но няма кой да покаже на нуждаещите от тях как се ползват и те продължават да седят на земята.

Яна Тавание обясни, че след намесата на британските журналисти, които разказаха за дома в с. Могилино, децата от дома сега се намират в добри условия, но за останалите това не е така. Тя даде пример с дом за умствено изостанали възрастни, където в един двор има модерна сграда, в която се помещават хората от дома в с. Могилино и там за тях се грижат специалисти, докато в съседство в него се държат умствено болни, на които им се “мята хляб като на прасета” и за които не се полагат достатъчни грижи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“