Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева бяха номинирани за организирането на протести против хомофобията в Бургас (Милев) и в Пловдив (Димитров, Василев и Колева).

Четиримата бяха номинирани от Радослав Стоянов със следните мотиви:

Номинирам Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева за организирането на протестните демонстрации в защита на равноправието на ЛГБТИ хората в Бургас на 3 октомври и в Пловдив на 10 октомври.

На 27 септември в Пловдив тълпа младежи се организира в социалната мрежа „Инстаграм“, за да извърши нападения над хора, които им приличат на нехетеросексуални или транс хора в центъра на града. Най-малко три момичета са били обект на вербална и физическа агресия от тълпата.

В отговор на тези събития, както и поради последващата информация, че подобни нападения се организират и в Бургас, Руси Милев организира първото публично събиране на ЛГБТИ хора и техни съюзници в града по времето и на мястото, на което потенциалните нападатели е трябвало да се съберат, за да се организират. Смелата инициатива на Милев е без прецедент за град Бургас до този момент. На обявеното от него събитие се събраха много други смели хора, които не се побоиха да защитят равноправието.

Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева пък организираха протест в Пловдив – градът, където се случиха събитията от 27 септември. Те проявиха истинска активистка доблест и дадоха важен пример за важността на местните общности в защитата на равноправието на уязвимите малцинства, като реагираха навременно и публично на случилото се в техния град. Те, както и десетките участници в организираното от тях шествие, не се уплашиха от събралите се тълпи агресивни контрадемонстранти и изпратиха на Пловдив посланието, че ЛГБТИ хората не са граждани втора ръка.

Постъпките на Милев, Димитров, Василев и Колева са сърцати и вдъхновяващи, тъй като имат потенциала да консолидират местни общности извън столицата, където за маргинализираните често липсват добрият пример и куражът да се изправят срещу обществения натиск и да отстояват достойнството си.

Организаторите на двата протеста бяха номинирани и от Светла Енчева със следните мотиви:

Номинирам Руси Милев, организирал протеста в Бургас на 3 октомври и ЛГБТИ активистите Димитър Димитров и Васил Василев, местните организатори пловдивския протест на 10 октомври и Ивелина Паничарова, получила смъртна заплаха заради активистката си дейност.

В края на септември тийнейджъри организираха побой над връстници в Пловдив само защото ги смятат за различни. Ескалацията на хомофобията провокира ЛГБТИ активисти извън столицата да излязат на протест. Бяха организирани протести в Бургас и в Пловдив. Пловдивското шествие не можа да тръгне близо час, защото отвсякъде беше обградено от хомофоби, а охраната се състоеше от 8 полицаи. Обсадата се преодоля едва с извикването на допълнително полицейско подкрепление.

Срещу двама от активистите в Пловдив – Ивелина Паничарова и Димитър Димитров – са отправени смъртни заплахи. На фасадата на работното място на Димитров е написано „Митко педал – ще ядеш дървото“, а на фасадата на блока, в който преди години е живеела Паничарова – „Ивелина Паничарова – педал“ и „ще увиснеш на въжето“. Друг от организаторите – Васил Василев – беше низвергнат от майка си в резултат на активистката си дейност.

Дълги години ЛГБТИ активизмът и борбата срещу хомофобията се концентрират основно в София. Когато се случват извън столицата (най-известният случай е протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща „демонстрирането на сексуална и друга ориентация“), те са организирани от базирани в София активисти. Междувременно хомофобията страната става все по-социално приемлива и опасна.

Ето защо организирането на антихомофобските протести в Бургас и Пловдив е прецедент. Затова смятам, че местните им организатори и активисти заслужават признание.

Протест срещу хомофобията в Бургас, 2020