2020 г. бе отбелязана в историята с една от най-широко засегналите човечеството пандемии на новото време – коронавирусната пандемия, причиняваща синдрома COVID-19. Бързо разпространяваща се по въздушно-капков път, инфекцията лесно се превърна в сериозно предизвикателство към здравните системи в целия свят и мобилизира армия от лекари, медицински сестри, санитари и доброволци.

Три номинации в наградите „Човек на годината“ 2020 г. дадоха основание на журито да отличи всички работещи и доброволци в отделенията за пациенти с COVID-19 като човек на 2020 г.

Анестезиолозите д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов бяха номинирани от Тюркян Исмаил със следните мотиви:

Да предпочетеш меден месец в УМБАЛ „Пирогов“, за да подготвиш условия за първата клиника за КОВИД болни и да застанеш от сърце на първа линия! Да си истински призван лекар, когато всички „големи“ на този свят все още се чудят какво и как да правят, ти да поемеш отговорност и със най-доброто, на което си способен и можеш, [да] избираш да действаш, като истински професионалист с добро сърце, т.е. първо си човек!

Тихомира Методиева – Тихич е фотографка по професия, номинирана от Галина Йорданова заради доброволческата ѝ дейност със следните мотиви:

Тихича е фотограф по професия, доброволец по призвание, спасител по сърце. От години е един от двигателите на доброволчеството в най-трудните му измерения – когато трябва да се изправяме срещу бедствия от всякакъв калибър. През 2020 г. влезе като доброволец в едно от най-натоварените КОВИД-отделения в страната – това в Пирогов. Системно ангажира публиката с разкази и снимки и търси път към ангажиране на повече хора с най-трудните каузи, в които се изисква най-голяма самоотверженост.

Горлямата награда в Човек на годината 2020