Голямата награда „Човек на годината“ 2017

Отец Паоло Кортези служи като католически свещеник в град Белене. Една от основните каузи, за които се бори, е почитането на жертвите на комунизма, включително чрез създаване на мемориал в бившия лагер „Белене“. По тази причина на 21 декември 2016 г. е награден с Почетен знак на президента на Република България за приноса си „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим”.

Името му придоби по-голяма известност в България с опита му да приюти семейство сирийски бежанци. В отговор на това местни жители излязоха на протест срещу семейството от Дамаск, а самият отец Кортези стана жертва на заплахи и трябваше да се върне в Италия.

„Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости. Аз вложих всички сили и действах според законите на страната, но не успях, въпреки че България е приела това семейство от Гърция и му е обещала закрилата си. За мен днес е много тъжен, траурен ден“, казва отец Кортези в интервю на тръгване от България.

През септември 2017 г. той се върна у нас и заяви, че се надява, че ще остане поне няколко години.

– Номинация от Радостина Георгиева