Специален приз „Застъпници на годината“ е за организация за защита на животните „Четири лапи“ и фондация „Дивите животни“ заради активната им застъпническа дейност за спасяването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград и транспортирането им в новия им дом. Тази кауза се превърна в национална и в метафора за битката на държавата с мафията. Двете отличени организации през цялото време полагат професионални и адекватни грижи за изоставените бебета лъвчета, комуникират и преговарят с отговорните институции и зоопаркове, поставят на дневен ред сериозния и неглижиран проблем с нелицензираните зоопаркове в страната, и в крайна сметка осигуряват по-добър дом и живот за Терез и Масуд.

Колективна номинация за организациите със следните мотиви:

Спасяването на двете лъвчета Масуд и Терез се превърна в национална кауза с метафора на битката на държавата с мафията, защото зад преместването им в зоопарка в Пазарджик стоеше интересът на Делян Пеевски да си ги вземе вкъщи. Номинирам „Дивите животни“ и „Четири лапи“ – заради грижата за изоставените от майката лъвчета от зоопарка в Разград. Този случай изкара наяве проблемите в зоопарка. Оказа се, че лицензът на зоопарка е изтекъл през 2014 г., в него няма наличен ветеринар, а един от възрастните лъвове е тежко болен, на вместо лечение, е затворен в малка клетка, далеч от погледите на посетителите. Сега организациите продължават да се борят за решаване на проблемите в зоопарка. Подписването на споразумение между oбщина Разград и фондация „Четири лапи“ позволи на малките Терез и Масуд да пътуват като станат готови за това, за да намерят за тях дом с адекватни условия. Това споразумение направи възможно и лечението на болният лъв от предишно поколение Асен. Беше организирана и международна петиция с искане за промяна, която беше подписана от над 8000 души. 

Поименна номинация от Марина Евгениева за Любомила Кривошиева и фондация „Дивите животни“:

Мотив за номиниране – Посвещава време и труд на опазването на околната среда и на правата на животните.

Любомила Кривошиева е основател на фондация „Дивите животни“, а благодарение на фондацията беше спасен живота на лъвчетата Терез и Масуд – родени в разградския зоокът през миналата година. Организацията обедини около тази кауза хиляди хора не само в България. Освен това ежедневно чрез работата си – спасяване на диви животни, фондацията променя мисленето и отношението на българите към природата. Спасителите от „Дивите животни“ са доброволци, които подаряват своето време, сили, средства и сърца в името на по-добрата част от обитателите на планетата.