Български фонд за жените (БФЖ) и клуб „Не си сама“ – подгласници в наградите „Човек на годината“ 2018 – бяха отличени от журито за постоянната и компетентна работа в борбата с насилието над жени, както с пострадали от насилие, така и за информиране на обществото за мащабите на проблема, въпреки неудачните законодателни промени, неподкрепящата държавна политика и демонстративно конюнктурните решения на Конституционния съд.

Номинацията за клуб „Не си сама“ е със следните мотиви:

Клуб „Не си сам(а)“ е самоорганизирана общност от жени, обединени за оказване на дискретна взаимопомощ срещу насилието от позицията на бивши и настоящи жертви на насилие. Стремежът им е да постигнат положителна промяна на меко казано нерадостната картина в нашата страна, а именно – всяка трета жена в България е жертва на насилие, при отчитане на безпрецедентен скок в броя на убитите от началото на годината. 

През септември 2018 г. групата огласи отворено писмо, в което критикува участието на рап изпълнителя Ванко 1 в риалити формата ВИП БРАДЪР Женско царство. Случаят беше отразен и в международните медии. Вестник „Гардиън“ излезе със заглавие „Осъден трафикант напуска „VIP Brother“ след протести“. Изданието уточнява, че рапърът Иван Главчев напуска шоуто по „лични причини“, но на фона на брожения поради нечистото му съдебно минало, свързано със склоняване на жени и деца към проституция. Във връзка с този случай шведската медийна компания „Modern Times Group“, която е собственик на българската „Нова телевизия“, отправи официално изявление до „Гардиън“, в което се казва, че Ванко 1 е напуснал къщата по лични причини, но за в бъдеще телевизията ще промени селекционната си стратегия за участниците в предаванията си.