Мартин Гошев Дерменджиев и неговата инициатива за опазване на българските плажове „Плажеводител“ са номинирани за наградата „Човек на годината“ за 2021 г. с четири номинации.

От Гергана Тодорова:

Посвещава време и труд за опазване на природата и българското черноморие.

От Янна Николова:

От малко повече от година се занимава с организиране за почистване на плажовете около Поморие и други близки плажове. За него е една тема много близко до сърцето му, опазване и опознаване на околната среда на родинното му място, с инициативата “моя чист бряг”.

От Пламен Петков:

Защото са една от малкото организации които им пука за природата, ежегодно почистват плажа от летуващите туристи, мило им е за гледките и харесват природата.

От Каролина Динева:

Мартин Дерменджиев създаде “Плажеводител” за популяризиране на българските диви плажове и почистване на пренаселените. Инициативите му до момента са били с имена: “Моят чист бряг”, “Застъпници на плажове”, “Неделно почистване” , “Кино на плаж” – Поморие. Всички от тях насочени към опазване на околната среда на морските ни плажове и образоване на хората как да не им вредят. Има направени карти на плажовете, професионално заснети снимки и събрани истории от местните за произхода на имената им. Считам, че такава инициатива от млад човек, неопетнен от политически и търговски цели, заслужава да бъде подкрепена и отчетена в класацията ви.