Специален приз „Вдъхновение на годината“ за 2018 г. е за платформата LOVEGUIDE.

LOVEGUIDE са отличени от журито на „Човек на годината“ 2018 за усилията за преодоляване на табуто за адекватно сексуално образование и насърчаването на младите хора да имат отговорно и информирано отношение както към себе си, така и към своите партньори. Чрез своя YouTube канал Loveguide – платформата за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години – достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. През 2018 г. Loveguide стартира видеокампанията „Когато бях на 16, не знаех…“, в която популярни личности разказват как са се чувствали самите те на 16 и мотивират сегашните тийнейджъри да са по-уверени в себе си.

Номинацията е направена от Боряна Кирилова:

Loveguide се застъпва за правата на децата и младежите в България чрез сексуално образование и превенция на сексуалното насилие.

“Първо искам много да ви благодаря за съветите … Послушах ви и споделих с родителите си заедно отидохме в полицията и подадохме сигнал.От полицията веднага поеха случая.И всичко се разви чудесно. Много благодаря отново,че има хора като вас които помагат на нас, тиинейджърите и ни информират, защото за съжаление тия неща не ги учим в училище, а са много важни!!!!”
Това е щастливият завършек на историята на 14-годишно момиче, на което Loveguide помогна това лято да НЕ попадне в капана на сексуалното насилие и експлоатация. И е само едно от многобройните свидетелства на деца, които са се предпазили и защитили, благодарение на знанията и уменията, които са придобили след общуването си с Loveguide.
Loveguide вече 3 години се бори с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в Европа по сексуално предавани инфекции, тийнейджърски бременности и сексуално насилие.
Чрез своя YouTube канал и други онлайн ресурси Loveguide достига всяка седмица до над 20 хиляди момичета и момчета. Провеждат часове по здравно и сексуално образование за около 5 хиляди ученици в 45 училища в цялата страна, както и обучения на тийнейджъри по метода ‘връстници обучават връстници’. И всекидневно дават индивидуални съвети и подкрепа на тийнейджъри или ги насочват към лекари, психотерапевти и други специалисти чрез каналите си в Messanger, Instagram, YouTube и имейл.
“Даваме полезни съвети на децата за това как да бъдат здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните,” разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от екипа на Loveguide. “Вярваме, че разговорите по тези теми могат и трябва да започнат от най-ранна детска възраст и да се работи превантивно, а не да гасим пожари постфактум, когато децата вече имат изградени, често погрешни, представи от интернет, порното или (по-големи) приятели,” споделят още Loveguide.

Номинирам ги, защото подходът им е иновативен – не толкова каналите, а съдържанието им и начинът, по който го поднасят. Доказаха, че е работещ и дава резултати. Имат потенциал да променят позитивно живота на хиляди български деца. Обратната връзка и от родители, и от учители е изцяло положителна.
Ето още какво казват за тях тийнейджърите, с които си общуват всеки ден:
„…Помогна ми с това да знам, че не е правилно да имам сексуален контакт, когато съм по-малка…“
„Loveguide mi pomogna s tova che veche viarvam v sebe si, razbrah che za vsqko neshto si ima vreme!“
„Loveguide ми дава спокойствие, когато си мисля че е станал някакъв гаф и ме учи на важни уроци, които са част от половия живот.“
„Много ми помогнаха като за първи път ми дойде. Не знаех какво да правя и веднага почнах да се ровя из интернет и открих канала. Много ви благодаря!“

Линк към публикации: Нова ТВ.