Специален приз „Постоянство и памет“ е присъден на Фондация „Остров Белене“ за усилията по опазване на паметта за тежките нарушения на човешкит права в лагерите на тоталитарния сталинистки режим в България преди 1989 г. През 2019 г. тя представи идейният проект за мемориалния комплекс на остров Персин, който предвижда възстановка на концентрационния лагер във вида му от 50-те години на миналия век. Фондацията издаде брошура с подробни разкази и снимки за проекта и съпътстващите културно-исторически обекти в Белене и показа архивни кадри, възстановки и свидетелства в изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“.

Фондация „Остров Белене“ е номинирана от Марин Тодоров със следните мотиви:

Номинирам фондацията като – Пазителка на паметта на невинно избитите наши сънародници в лагера „Белене“. Това е най големият и най секретният лагер за политически и идеологически противници на тот. режим на БКП. Съществува от 1949 до 1989 г. и през него преминават над 20 000 души като повече от 300 са избити без присъди или с формални такива. Там лежат депутати, индустриалци, земеделци, политически лидери, свещеници, писатели, журналисти, дипломати, преводачи и много други невинни българи. Това е цвета и интелигенцията на нашата нация.
Фондацията работи от няколко години по проект за мемориално място в памет на убитите и всички преминали през лагерния Ад на Белене. Този проект доколкото знам е вече готов и включва възстановка на целия лагер като място за посещения и памет. Подобно място в страната ни няма запазено и то ще е уникално за нашата история. Респект пред М. Маринов- ръководещ фондацията както и екипа му, който работи напълно безвъзмездно и наред с работата по проекта през цялата година те придружават хората искащи да видят останките от лагера (намиращ са на остров Персин) напълно безплатно и поддържат мястото и пътя към него проходими и чисти. Били сме два пъти на мястото придружени от г.н Маринов и сме благодарни за това че той е превърнал работата по проекта в своя лична кауза и е отделил цялото си време и внимание за нейното изпълнение. Поклон пред паметта на избитите българи в мъжката и женската част на лагера Белене. Уважение, респект и благодарност към огромната работа която вършат хората от фондацията за да се знае и помни за ужаса на лагерния режим както и за невинните български страдалци.