Д-р Мариела Даскалова е номинирна от Весела Станкова със следните мотиви:

Д-р Мариела Даскалова е застъпник за правата на пациентите с репродуктивни проблеми в България.

Номинирам я заради неуморната ѝ почти 20-годишна дейност в тази сфера. Тя е съучредител на сдружение Зачатие и негов несменяем медицински консултант.

В продължение на много години работи в областта на подобряване условията за достъп до услуги и ресурси за всички пациенти, които се борят с безплодието. Преводач и редактор на стотици статии и други информационни материали, които се предоставят свободно на хората с репродуктивни затруднения.

Инициатор и организатор е на най-мащабното ежегодно събитие в България – Ден на репродуктивното здраве. Тази благотворителна инициатива предоставя безплатни консултации на пациенти с водещи лекари и специалисти в страната и в чужбина. Д-р Даскалова поддържа безплатни консултативни канали, отворени за достъп за всички пациенти от всяка точка на света.

Инициира срещи с институции, изготвя становища и работи за подобряване на здравеопазването в областта на репродуктивната медицина. Участва в паневропейската организация Fertility Europe. Д-р Даскалова е посветена на хората без деца, отделя огромна част от личното си свободно време и влага часове труд в организацията и помощта за тях и е в основата на множество постигнати законодателни промени и достъп до здравеопазване както на местно, така и на общодържавно ниво.

Нейната безкористна и неуморна работа е вдъхновение за много хора. Това е причината огромен брой хора да сме ѝ благодарни до края на живота си. Защото да получих подкрепа, когато смяташ, че всичко е загубено … това няма цена!

Бих допълнила последно, че скромността ѝ е пословична и сигурно ще ѝ стане неудобно, че съм я номинирала.