Д-р Десислава Иванова, лекар в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, планинар и доброволец е номинирана с две номинации за наградите през 2021 г.

От Иванка Гъркова:

Статии: Лекарка се върна на работа, преди да е приключило майчинството й –  Как четеш: Десислава Иванова

Здравейте! Бих искала да номинирам един човек, който има огромно сърце и винаги е в услуга на хората и животните, независимо по кое време на денонощието ще го потърсите. Казва се Десислава Иванова – един от лекарите, борещи се за живот в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Тя е изключително скромен човек, но аз искам повече хора да знаят колко много е допринесла за обществото ни през последните няколко години. Ето и мотивите ми :

1 – като лекар често дава безплатни консултации и помага с каквото може на пациентите. В началото на пандемията бе в майчинство, но го прекъсна, за да работи на първа линия. Днес, година и половина след това, тя е един от медиците, насърчаващи ваксинацията сред българите на различна възраст.

2 – винаги отстоява своето мнение и не се срамува да застане пред камера, за да го изрази. Защитава и това на гражданите, например на хората с по-нестандартна сексуална ориентация. От друга страна, тя е осиновител – има страхотно детенце, заради което подобрява осведомеността на за начините за осиновяване в България. Откакто е майка, е помогнала на много хора с важна информация относно процедурите, най-вече документацията, необходима за кандидатите, но и се бори със стигмата, която има за осиновителите и осиновените в обществото.

3 – тя е доброволец в най-различни инициативи за подпомагане на бездомни животни. Самата е приютила и намерила дом на безброй кучета и котки. Освен това, в свободното си време се опитва да подобри информираността на хората за кастрацията на кучетата и котките (както в София, така и в страната, комуникирайки непрекъснато с местни организации).

4 – тя е природозащитник и запален планинар. Като активен млад човек, вдъхновява мен и много хора да спортуват и се погрижат за здравето си чрез движение и натурални средства.

От Виолета Димитрова:

Д-р Десислава Иванова е изключителен човек, професионалист, майка, приятел и природозащитник. В сферата на медицината тя мечтае да работи от дете като плановете й са да спасява човешки животи, Днес, съдбата я поставя да се грижи за най-тежките случаи на ковид болни в реанимацията на Пирогов. Въпреки, че има малко дете, д-р Иванова мисли и сънува постоянно своите пациенти и прави всичко възможно, за да ги върне обратно към живота . Нейната мисия в момента е да достигне до повече хора с информация за ваксиниране срещу ковид и така да се предотврати броя на смъртните случаи в България.

Деси среща своя бъдещ мъж на операционната маса. В последствие се оказва, че двамата заедно не могат да имат деца и без колебание решават да осиновят. Днес, двамата заедно отглеждат прекрасно момче, а Деси говори открито за процеса на осиновяване и смята, че „това е най-нормалното нещо“. По този начин тя стимулира хората около себе си, които не могат да имат деца, да направят тази голяма крачка и да спасят някое изоставено дете.
Въпреки напрегната работа, Деси винаги откликва за помощ на приятели и познати.

Тя е страхотен природозащитник. В дома си отглежда 3 котки, прибрани от улицата, застава зад каузи на приюти за кучета, обожава мечки, има страхотно чувство за хумор. Деси е планинар и в свободното време разпуска като катери планини или кара колело. Правила е преход до морето с колело. Мотивира приятелите и последователи да спортуват като път към доброто здраве и начин да освобождаване на напрежението.

Десислава Иванова е изключително скромен човек, с пиперлив „език“, когато защитава обществени каузи, защото го прави от душа и сърце и преживява страданието на хора и животни. Тя напълно заслужава наградата „човек на годината“ като знак на признателност за всичко, което прави.