Skip to main content

Срокът за номинации за годишните отличия за принос към правата на човека и правозащитността „Човек на годината“ за 2020 г. изтича тази неделя – 15 ноември 2020 г. До тогава всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България, като попълни формата за номинации на сайта на „Човек на годината“ на адрес https://humanoftheyear.org/nominiraite/.

Формата ще остане отворена до 00 ч. на 16 ноември, като при попълването ѝ най-важно е номиниращите да посочат името на личността или организацията, която искат да отличат и каква е тяхната мотивация за това. Номинациите, които отговарят на критериите на „Човек на годината“ и бъдат допуснати по-нататък, след това ще бъда разгледани, обсъдени и оценени от журито.

В журито тази година участват адвокат Александър Кашъмов от „Програма за достъп до информация“, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация „Четири лапи“, отличените с голямата награда миналата година журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова и др. Журито ще отличи основните победители в сферата на защитата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата, избрани измежду всички получени номинации. Както в предишни издания на наградите, то може да връчи и специални награди, като „Активист на годината“, „Журналист на годината“ и др.

Наградите „Човек на годината“ се организират за тринадесета поредна година от Българския хелзинкски комитет. Те нямат финансово изражение, а целта им е да дадат признание и публичност на носителите за приноса им за обществото през годината. По традиция наградите ще бъдат връчени на 10 декември – Международния ден на правата на човека, като тази година церемонията ще бъде онлайн в съответствие с препоръките за социална дистанция и безопасност.