Skip to main content
Наградата 2014Новини

„Инициатива за здраве“: За превенцията на ХИВ в България и неясното ѝ бъдеще след 2014 г.

От 04.11.2014октомври 19th, 2020No Comments

От тази година всеки ще може да „награди“ своите фаворити още преди официалното награждаване, като подкрепи работата им. Благодарение на платформата “Човек на годината” всеки номиниран може да посочи начини за подкрепа на каузата и работата си, а всеки желаещ може да даде своя принос към каузите, в които вярва. За някои номинирани това е директно подкрепа – доброволчество или дарения. Други номинириани избират да споделят важни и интересни аспекти от работата си. Фондация „Инициатива за здраве“, номинирани за „Човек на годината“ 2014, споделят важни факти за ХИВ превенцията.

Фондация „Инициатива за здраве“ е неправителствена организация, основана в края на 1997 година от група от професионалисти в областта на наркоманиите.

Подходът ни за намаляване на вредите от употребата на наркотици се основава на прагматичното схващане, че свободното от дроги общество е непостижимо и паралелно с усилията за постигане на въздържание трябва да работят и специализирани интервенции за тези, които са активно употребяващи в момента, с цел употребата да бъде максимално безопасна, както за индивида, така и за обществото.

  1. Фактите:

Годишно фондация“Инициатива за здраве“ достига до около 2300 инжектиращи наркотици в София. С тях се срещаме около 11 000 пъти. Раздаваме 120 000 спринцовки и 15 000 презерватива.

Всяка година осигуряваме поне  135 000 шанса за нашите клиенти да не се заразят с ХИВ. Всяка година. От 1998 досега.

Заради това нивото на новоинфектираните с ХИВ, коита са употребяващи наркотици, през 2013 г. спадна на 15% (през 2009 г. инфектираните с ХИВ употребяващи наркотици са били 45% от всички новоинфектирани.)

  1. Обществото

През изминалата година фондация „Инициатива за здраве“ получи дарения на обща стойност около 3000 лв. Без тези пари над 2500 зависими към наркотици в София, щяха да останат без консумативи за инжектиране. 2300 човека в София щяха да поемат огромен риск от заразяване с ХИВ. Останалите български граждани щяха да поемат риск от ХИВ епидемия.

Хората, които ни подкрепиха отложиха този риск.

В същото време над 2000 души са дали подписите си, за да изгонят зависимите от квартала си. Те са против дейността на фондацията. Те са против наличието на зависими, защото „не изглежда красиво“.

  1. Политиците

Глобалният Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който финансира дейностите на фондацията от 11 години, официално напуска страната в края на 2014. След като това се случи в Румъния, заразяемостта с ХИВ се повиши с 500% сред употребяващите наркотици за първите шест месеца.

Българските правителства не осигуряват финансиране за поддържане на дейностите за намаляване на вредите от употребата на наркотици. Обикновено има „по-сериозни проблеми“.

Една спринцовка струва 5 стотинки, един презеватив 20. Антиретровирусната терапия струва над 1000 лв. на месец.

Колко струва човешкият живот?

Прочетете повече за фондация „Инициатива за здраве“ в номинацията им за „Човек на годината“ 2014.