Skip to main content
Наградата 2014НовиниПрессъобщения

Номинирайте Вашия Човек на годината!

От 01.10.2014октомври 19th, 2020No Comments

София, 01 октомври 2014 г.

Номинациите за „Човек на годината” 2014 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), са отворени от днес, 1 октомври.

Ето и основните правила: всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2013 г. – октомври 2014 г. Критериите и формата за номиниране можете да намерите на сайта: humanoftheyear.org.

Казано накратко, ние търсим онези, които са се посветили на социална кауза, свързана с правозащитността; онези, които искат да променят статуквото и вярват, че промяната започва от тях самите. Хората, които считат за свой дълг да държат държавата отговорна, когато тя не съумява да спази своите задължения към гражданите, и които с делата си утвърждават и защитават основните човешки права и свободи на най-уязвимите групи в България. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени.

През 2011 г. журито разшири критериите за наградите, като вече допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата. Журито вярва, че тези борби също заслужават внимание, признание и подкрепа.

От тази година всеки ще може да „награди“ своите фаворити още преди официалното награждаване, като подкрепи работата им. Благодарение на платформата “Човек на годината” всеки номиниран може да посочи начини за подкрепа на каузата и работата си, а всеки желаещ може да даде своя принос към каузите, в които вярва.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през формата за номиниране на humanoftheyear.org, номинации се приемат и на humanoftheyear@bghelsinki.org или на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7 до 31 октомври 2014 г. включително.

Онлайн гласуването за наградата на публиката ще продължи от 1 до 30 ноември 2014 г. включително. Както всяка година, награждаването ще се състои на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека. Тази година журито е в състав: Иван Бедров, Марин Бодаков, Татяна Ваксберг, Александър Кашъмов, Красимир Кънев, Магдалена Малеева, Яна Бюрер Тавание и Мария Черешева.

***

През 2013 г.  допуснатите номинации в наградите „Човек на годината” бяха 42. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха близо 20 000. Бежанците и “Приятели на бежанците” бяха отличени с голямата награда “Човек на годината” 2013, а Калин Калпакчиев и Иво Божков бяха отличени с двете равностойни втори награди. Бяха връчени и три специални награди: Зорница Стоилова беше обявена за „Журналист на годината”, Диана Борлакова стана “Активист на годината” и Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет получиха обща награда “Вдъхновение на годината”. Журито връчи и три специални поощрителни грамоти на Благовеста Пугьова, Радина Ралчева и Сдружение “Човеколюбие” – Пазарджик. Алберта Алкалай и Иво Божков, събралите най-много гласове при онлайн гласуването,.станаха носителите на Наградата на публиката.