Skip to main content
UncategorizedНовини

Петима души нападнати след София Прайд 2011

От 19.06.2011октомври 19th, 2020No Comments

На четвъртото издание на мирното шествие за равни права на ЛГБТ хората дойдоха над 1200 души

София, 19 юни 2011 г.

Петима души, сред които активисти на младежката организация „ЛГБТ Действие“, са били нападнати след София Прайд.

Нападението е станало малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София.

„Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват“, разказа Димитър Димитров от „ЛГБТ Действие“. Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет.

Нападателите избягват, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полцията, която издирва нападателите.

„Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия„, заявиха организаторите от фондация „София Прайд“. Те и жертвите на нападението обсъждат съвместни действия, за да се гарантира, че това деяние няма да остане безнаказано.

„Това е ярък пример на престъпление от омраза. За съжаление, тъй като сексуалната ориентация не е един от защитените от престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс, това ще бъде третирано в най-добрия случай като хулиганство. Това е абсурдно. Има нужда от спешна промяна на Наказателния кодекс в тази посока„, казаха още от „София Прайд“.


sofia_pride_2011

***

Четвъртият София Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК.

На четвъртото издание на София Прайд дойдоха над 1200 души – това е броят на задължително поставяните на КПП-тата гривнички за вход на шествието. Това е с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души).

София Прайд е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза.

Всяка година на прайда идват както ЛГБТ хора, така и хетеросексуални хора, които подкрепят своите приятели. На тазгодишното шествие присъстваха политици и посланици.

Самото шествие премина без инциденти. Като всяка година, Прайдът се проведе при засилени мерки за сигурност – шествието беше пазенo от стотици полицаи.

В изказване пред участниците на София Прайд Фотис Филипу от международната правозащитна организация Amnesty International потвърди, че е незаконно организаторите да бъдат карани от полицията да плащат за охрана (полицейската охрана е основно перо от бюджета на София Прайд, тази година е над 4000 лв.). „Правото на свободно събиране и свободата на изразяване трябва да бъдат гарантирани от държавите. Задължение на държавите е да осигурят защитата и да гарантират сигурността на участниците, a не организаторите да плащат за собствената си сигурност“, каза той.

Магдалина Генова от фондация „София Прайд“ съобщи на участниците, че през нощта Съветът за човешки права на ООН е приел историческа резолюция, в която се изразява сериозна загриженост за продължаващите нарушения на правата на ЛГБТ хората в света и се слага началото на изготвянето на доклад на ООН по този въпрос за целия свят. Резолюцията беше приета с 23 на 19 гласа благодарение на усилята на дипломатите от Европейския съюз и САЩ. „Toва е наистина историческа победа за гей-активизма в света. Нека я отпразнуваме“, каза Магдалина Генова.

Прайдът е и форма на мирен политически протест срещу несправедливостта в българското законодателство и съществуващи дискриминационни практики. Въпреки, че всички граждани са равни пред закона (според Конституцията), част от населението на България е лишено от права, заради сексуалната си ориентация или полова идентичност. Наказателният кодекс криминализира престъпленията, мотивирани от омраза спрямо лице или група хора, но не и срещу хора, които са или за които се предполага, че са хомосексуални. В страната няма регистрирани съжителства – нито за хетеросексуални, нито за хомосексуални хора. В България хомосексуалните двойки са лишени от редица права, сред които право на свиждане и информация за болен партньор, от право на обща имуществена собственост и наследяване, от родителски права спрямо децата, от право на осиновяване.


***

До момента София Прайд 2011 получи подкрепата на:

Посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия, Словения, Австрия, Франция и Швейцария.

Фондация Ресурсен Център „Билитис“, Младежка организация „ЛГБТ Действие“, ЛГБТ Пловдив, ID Клуб.

Българска Социалистическа Младеж, Георги Кадиев, кандидат за кмет на София.

Amnesty International, ILGA Europe.

Лили Иванова. Мартина Вачкова. Десетки доброволци, организации, артисти, стотици граждани, подкрепили прайда финансово и морално.

Рекламната кампания e благодарение на изцяло про-боно работата на агенция DDB Sofia.

Медийните партньори на София Прайд са Икономедиа, Програмата, Sofia Live, Vice.


източник: София Прайд