Skip to main content
UncategorizedНовини

Прессъобщение на Фондация „София Прайд“

От 17.06.2011октомври 19th, 2020No Comments

Pride_press3

Яна Бюрер-Тавание и Магдалина Генова, представители на фондация „София Прайд“/Снимка: Максимилиян Беровски

Pride_press2

Марко Перолини, представител на Амнести Интернешънъл и Кристина Николова, представител на фондация „София Прайд“/Снимка: Максимилиян Беровски


Четвъртият София Прайд очаква над 1000 участници


Шествието е на 18 юни от 16 ч., сборният пункт е на Моста на влюбените до НДК.

Amnesty International: Това, че българската полиция иска от организаторите да си плащат за охрана, е незаконно.


София, 17 юни 2011 г.


Четвъртият София Прайд ще се проведе на 18 юни, събота. Началният час е 16 ч., на Моста на влюбените до НДК.

Това съобщиха днес организаторите от Фондация «София Прайд», по време на специална пресконференция в София.


Очакват се над 1000 участници. Всяка година досега броят на участниците се удвоява.


София Прайд е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза.


Прайдът не е демонстрация на сексуалност. Прайдът е елемент от борбата за това всяка сексуалност да може да бъде безпроблемно изразявана. Прайдът е видимата част от битката хора да не бъдат убивани, бити, обиждани, подигравани, уволнявани, гонени от вкъщи, мачкани заради това кого обичат. Прайдът е позиция срещу това омразата, насилието и неприемането да бъдат норма„, каза представителят на организаторите Яна Бюрер Тавание. Тя подчерта, че според изследване на Агенцията за равни права на ЕС (FRA) България е една от държавите с най-много хомофобия.


Магдалина Генова от фондация „София прайд“ изтъкна, че за поредна година организаторите се сблъскват с проблеми и даде пример с липсата на подкрепа от корпоративни дарители при фондонабирането, както и с риска от паралелно националистическо шествие, който едва след огромен граждански натиск върху общината бе осуетен. Магдалина Генова подчерта, че основните пера от бюджета на всеки прайд шествия досега са плащането на полицията за охрана (над 4000 лв. тази година), и общинските такси (около 2000 лв.).


Марко Перолини от международната правозащитна организация Amnesty International заяви, че е незаконно организаторите да бъдат карани от полицията да плащат за охрана. „Прайд парадите са мирни шествия. Правото на свободно събиране и свободата на изразяване трябва да бъдат гарантирани от държавите. Незаконно е подобни събития, били те и шокиращи за част от обществото, да бъдат забранявани или ограничавани. Задължение на държавите е да осигурят защитата и да гарантират сигурността на участниците, да ги предпазват от агресивни групи и лица. Дълг на държавите е да осигурят адекватното протичане на подобни събития. Незаконно е организаторите им да заплащат за собствената си сигурност“. Марко Перолини заяви още, че няма значение заради кой вътрешен нормативен акт се налага това плащане – то e незаконно по силата на международното законодателство за човешки права.


Като всяка година, прайдът ще премине при засилени мерки за сигурност – шествието ще бъде пазенo от стотици полицаи и частни охранители.


В допълнение, през изминалата седмица Столична община на няколко пъти обявиха публично, че първоначално планираното националистическо шествие в събота, 18 юни, по никакъв начин няма да бъде допуснато, и че е направено всичко, за да може прайд парадът да протече спокойно и мирно. Това се случи след безпрецедентен натиск от страна на организаторите, други неправителствени организации, неформални групи и граждани.


С цел осигуряване на безопасността, организаторите приканват участниците преди и след шествието да се движат на групи, без да показват аксесоари с дъгата; да дойдат на Моста на влюбените до НДК между 16:00 и 16:30; да не провокират или отговарят на провокации от хора, извън шествието; да не напускат шествието преди неговия официален край; и при най-малкия проблем, да се обръщат към доброволците с тениски с надпис STAFF.

По време на пресконференцията Димитър Димитров от Младежка организация „ЛГБТ Действие“ даде редица примери на хомофобия и дискриминация на база сексуална ориентация и полова идентичност – за хора уволнявани, гонени от вкъщи, бити и дори убивани заради това, което са. «Момиче на 27 години, юрист, е държано от родителите си буквално в плен в продължение на месец, с отнети документи и телефон – след като разбират, че съквартирантакатa й е и приятелка», разказа Димитър Димитров.


Организаторите изтъкнаха, че прайдът е и форма на мирен политически протест срещу несправедливостта в българското законодателство и съществуващи дискриминационни практики. Въпреки, че всички граждани са равни пред закона (според Конституцията), част от населението на България е лишено от права, заради сексуалната си ориентация или полова идентичност. Наказателният кодекс криминализира престъпленията, мотивирани от омраза спрямо лице или група хора, но не и срещу хора, които са или за които се предполага, че са хомосексуални. В страната няма регистрирани съжителства – нито за хетеросексуални, нито за хомосексуални хора. В България хомосексуалните двойки са лишени от редица права, сред които право на свиждане и информация за болен партньор, от право на обща имуществена собственост и наследяване, от родителски права спрямо децата, от право на осиновяване.


***

До момента София Прайд 2011 получи подкрепата на:

Посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия, Словения, Австрия, Франция и Швейцария.

Фондация Ресурсен Център „Билитис“, Младежка организация „ЛГБТ Действие“, ID Клуб.

Българска Социалистическа Младеж, Георги Кадиев, кандидат за кмет на София.

Amnesty International, ILGA Europe.

Лили Иванова. Мартина Вачкова. Десетки доброволци, артисти, стотици граждани, подкрепили прайда финансово и морално.

Рекламната кампания се случва благодарение на агенция DDB Sofia.

Медийните партньори на София Прайд са Икономедиа, Програмата, Sofia Live, Vice.


За повече информация:

Яна Бюрер Тавание, Фондация София Прайд

pr@pridesofia.org

http://pridesofia.org/