Skip to main content
UncategorizedНовини

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Разследванията в домовете за деца, 8 месеца по-късно: Съществени липси, значими достижения | 01 Юни 2011

От 01.06.2011октомври 19th, 2020No Comments

Разследванията в домовете за деца, 8 месеца по-късно:
Съществени липси, значими достижения –
справедливост под въпрос

01 юни 2011 г.

След проверките в домовете за деца с увреждания за осем месеца прокуратурата е образувала 248 досъдебни производства, прекратила е 25, от които 21 все още се проверяват от по-горна инстанция. Няма нито един внесен в съда обвинителен акт. Огромната част от производствата са срещу неизвестен извършител.

Данните бяха изнесени днес, Международния ден на детето, от Галина Тонева, заместник-главен прокурор на Република България, по време на специалната пресконференция на Български хелзинкски комитет (БХК) за резултатите от кампанията срещу престъпленията в детските домове.

През 2010 г. по време на съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички домове за деца с увреждания в страната беше констатиран oгромен брой детски смърти – неразследвани и в голямата си част предотвратими. Става въпрос за 238 смъртни случая между 2000 г. и 2010 г. Според БХК поне три четвърти от всички тези смърти са били излишни: 31 са от глад (системно недохранване); 84 са от занемаряване; 13 са от лоша хигиена; 6 са от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване; 36 са от студ или залежаване; 2 са от насилие. Освен това, по време на проверките беше установено, че в домовете за деца с увреждания в България продължава да има насилие, връзване и малтретиране с вредни медикаменти. Към момента на проверките 103 домуващи страдат от недохранване и има реален риск да умрат от глад.

През 2010 г. Главният прокурор Борис Велчев обеща, че ще има дела за всички 238 смърти и за всички престъпления срещу живите деца. Това би означавало прокуратурата да образува още стотици досъдебни производства.

“Прокурорите постановяват притеснителни откази: при липса на лечение на абсцес и липса на специална дентална грижа за дете, малтретирано с транквиланти, при блудство и други сексуални посегателства, при смърти от хипотрофия/пневмония, при телесни повреди – злополуки или усложнения”, каза адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и директор на правната му програма. БХК е подал сигнали срещу над 60% от актовете, за които е получил информация, включително постановленията за прекратяване. Тя изтъкна още, че заради неиздадени писмени указания на главния прокурор не се назначават комплексни съдебно-медицински експертизи, въпреки ангажимента на ВКП за това.

В същото време адв. Маргарита Илиева изтъкна като достижения безпрецедентни разследвания – за причиняване на смърт и злепоставяне чрез недохранване, за причиняване на смърт по непредпазливост чрез занемара, за малтретиране с транквиланти, за побой, за химическа имобилизация, за противозаконно лишаване от свобода в психиатрия, и други.

Галина Тонева обяви, че не по-късно от септември във ВКП ще се създаде специализиран отдел, който ще се занимава както с престъпленията, извършени от непълнолетни, така и с онези, чиито жертви са малолетни или непълнолетни деца. Отделът ще помага на районните и окръжните прокуратури в разследването на такива престъпления.

Днес Български хелзинкски комитет обяви старт на кампанията си за достъп на медиите и обществеността до домовете, с цел граждански контрол на случващото се в тях. “В момента, ако журналист иска да влезе в дом, трябва да моли за разрешение кмета на съответната община и издаването на разрешение може да отнеме изключително много време, или да не се случи, без ясни аргументи. Като база за това се изтъква стара заповед на Министъра на труда и социалната политика, но когато от БХК опитахме да я изискаме по реда за достъп до обществена информация, от МТСП не успяха да намерят такава заповед”, каза Яна Бюрер Тавание, директор програма “Кампании и комуникации” на БХК.

Адв. Фани Давидова от Програма “Достъп до информация” обясни, че по закон директорите на домовете следва да предоставят достъп до цялата информация, която се създава или съхранява при тях, при спазване на Закона за защита на личните данни. Това означава, че на предоставяне по реда на закона подлежат например бюджета на дома, отчета за неговото разходване, копия от договори, констатации от проверки на контролни органи, предписания и пр. “Директорите на домовете могат да предоставят лично и без да искат съгласието на други органи достъп до помещенията на дома”, каза още адвокат Давидова. По думите й тези задължения на ръководителите на домовете трябва да им бъдат разяснени от МТСП, за да отпаднат притесненията при предоставяне на достъп до информация.

“Ние изцяло подкрепяме тази кампания на БХК. Разбира се, достъп трябва да има в рамките на закона. Гражданският контрол ще донесе огромни ползи”, каза Галина Тонева.

За повече информация:

– около разследванията
адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК
0884088337, margarita.ilieva@gmail.com

– около кампанията за достъп
Яна Бюрер Тавание, директор програма Кампании и комуникации на БХК
0882823260, yana@bghelsinki.org

Повече за кампаниите за разследване на престъпленията в детските домове и за достъп до социалните институции – на bghelsinki.org и на forsakenchildren.bghelsinki.org

източник: БХК