Skip to main content
Наградата 2010Новини

Медиите за „Човек на годината“ 2010

От 10.12.2010октомври 19th, 2020No Comments

БГНЕС

Адвокат Даниела Доковска е Човек на 2010 година

10 Декември 2010

Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември – Международният ден за правата на човека. Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата. През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, следователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева.

Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация. Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев. Очаквайте подробности. /БГНЕС


Медиапул

Адвокат Даниела Доковска стана „Човек на годината“
10 Декември 2010

Българският хелзински комитет удостои с наградата „Човек на годината“ председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Наградата се връчва за трета поредна година на 10 декември, който е обявен за международен ден за правата на човека.

„Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса“, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата.

Доковска участва много активно от името на адвокатската организация в дебатите около спорните промени в наказателния процес, които прокарват управляващите от ГЕРБ. Тя последователно се обяви против престъпленията срещу децата с увреждания в институциите, следенето на Интернет-връзките, възможността да се постановяват присъди само въз основна на тайни доказателства и създаването на специализиран наказателен съд.

Специалната награда на БХК „Активист 2010“ бе връчена на юриста Петър Кичашки. Поставен в неравностойно положение той е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания.

„Когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация“, заяви той при награждаването.

Наградата на публиката получи журналистът Иво Инджев. За него са гласували 1486 души от над 5 500 вота на страницата на инициативата.


Дневник

Даниела Доковска беше избрана за Човек на 2010

10 Декември 2010

Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември – международният ден за правата на човека, предаде БГНЕС.

Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата. През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, следователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева.

Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация. Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев.


Блиц

Даниела Доковска – Човек на годината 2010

10 декември 2010


Адвокат Даниела Доковска е тазгодишният носител на отличието „Човек на годината“, присъждано от Българския хелзинкски комитет за защита на човешките права.

“Ние търсим смелите, сърцатите, онези с гражданска доблест – за да ги отличим и поощрим” е мотото, под което се на организаторите, които присъждат тази награда от 2008 година насам на 10 декември – Международният ден за правата на човека, след широко онлайн допитване.

Тази година 5500 човека са гласували по номинациите, а посещенията са надхвърлили 47 хиляди (при 15 хил. миналата година).

Доковска олицетворява благородството на адвокатската професия и напомня на държавата за обещанието  никому да не се отказва справедливост“, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата. „Тя с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса. Винаги се е борила законът да е нравствен, правосъдието да е почтено, държавата да е порядъчна и процесът да е честен. Хората да получат справедливостта, която заслужават – без оглед, че обществото или властта искат да ги смажат“.

„През 2010 година адвокат Доковска е може би най-добрият наказателен адвокат в страната, последователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат“, посочи Илиева.

Първа награда  получи младият юрист Петър Кичашки, който от инвалидната си количка е успял да спечели 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Той определи мисията си така: „Когато гражданите се страхуват от държавата, имаме тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – има демокрация. Ние сме тези, които трябва да накарат държавата да се страхува“.

Организаторите отличиха с почетни споменавания съдебните решения, постигнати от част от номинираните:
Снежана Денкова, юристка и майка, загубила 17-годишния си син в борбата с дрогата, осъдила МС за липсата на политика за защита на наркозависимите хора;
Ангелина Бонева, осъдила министъра на здравеопазването заради бездействието да осигури на онкоболните лечение;
Георги Елчинов, за застъпничество за правата на пациентите в целия Европейски съюз;
Организаторите на София Прайд 2010, младежката организация „“ЛГБТ действие“, фондация „Куиър България, Радослав Стоянов и Добромир Дибрев, застъпници за правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални хора.

С Втора награда бе отличена адвокат Валерия Иларева, която работи за правната защита на бежанци и имигранти, а с трета награда си тръгнаха Константин Павлов и Илия Марков от организацията „Електронна граница“, която поде кампания за неприкосновеност на комуникациите и срещу  подслушването в интернет.

Под аплодисментите на присъстващите в Градската художествена галерия, където бе раздаването на наградите, миналогодишната носителка на приза „Човек на годината“ Теодора Захариева призова за специалната награда на публиката журналиста Иво Инджев, събрал 1485 гласа в онлайн допитването.

„Да стърчиш самотно на фона на прегърбените до теб е достойно“, отбеляза Захариева и продължи: „4 милиона посещения в личния му блог за три години говорят, че има глад за истина у нас“.


Сега

Адвокат Даниела Доковска е Човек на 2010 година

10 Декември 2010

Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември – Международният ден за правата на човека, предаде репортер на БГНЕС.

Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата. През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, последователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева.

Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата, това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация. Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев.

Класа

Адвокат Даниела Доковска е Човек на 2010 година

10 Декември 2010

Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември – Международният ден за правата на човека, предаде репортер на БГНЕС.

Адвокат Даниела Доковска беше удостоена с наградата Човек на годината от Българския хелзинкски комитет. Наградата се връчва за трети път на 10 декември – Международният ден за правата на човека, предаде репортер на БГНЕС. Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата. През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, следователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева. Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация. Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев. Очаквайте подробности. /БГНЕС /www.bgnes.com

 

Стандарт

Адвокат Доковска – Човекът на годината Юристката грабна приза на Българския хелзински комитет

10 декември 2010

Адвокат Даниела Доковска грабна приза на Българския хелзински комитет за човек на годината.

Наградата се връчва за трети път на 10 декември – Международният ден за правата на човека.

Доковска с овладяна решителност и разум се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса, каза председателят на журито адвокат Маргарита Илиева при връчването на наградата.

През 2010 година адвокат Доковска, може би най-добрият наказателен адвокат в страната, следователно се застъпва за правото на справедлив процес и правна защита пред правната комисия на Народното събрание и други форуми за формиране на право и политика в обществения дебат, посочи Илиева.

Със специалната награда беше удостоен Петър Кичашки, който от инвалидната си количка каза, че когато хората се страхуват от държавата това е тоталитаризъм, а когато държавата се страхува от гражданите – това е демокрация.

Кичашки като млад юрист е водил и спечелил 22 дела срещу държавата за недостъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Наградата на гласувалите 47 хиляди души в интернет получи журналистът Иво Инджев.

Доковска беше и първата жена в историята на България, която оглави Висшия адвокатски съвет. При това с гръм и трясък – за нея гласуваха 239 от 270 делегати на 12-хилядната адвокатска гилдия. „Ако приемем, че и в нашата професия има звезди, то Даниела е „адвокат 5 звезди“ – а те са професионализъм, всеотдайност, почтеност, интелект, човечност“, казват нейни колеги.

Днес няма българин, който да не познава Доковска поне от телевизията и вестниците. Като защитник на знаменити личности като Тодор Живков, Александър Лилов, Чудомир Александров, Огнян Дойнов, Едвин Сугарев, Стефан Софиянски, ген. Атанас Атанасов.

Тя беше и член на Консултативния съвет по законодателството в предишния парламент, преподавател по наказателен процес в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, председател на Научно-методическия кабинет на Софийската адвокатска колегия, главен редактор на списание „Адвокатски преглед“, автор и научен редактор на десетки правни книги и публикации.