Skip to main content
UncategorizedНовини

Дискриминира ли Семейният кодекс хората с генетични увреждания като им забранява брак?

От 01.12.2010октомври 19th, 2020No Comments

Дали забраната за хора с генетични увреждания да сключват брак е дискриминация – как се прилага и тълкува тази част от Семейния кодекс. Това ще провери Комисията за защита от дискриминацията, ако образува преписка по внесената там жалба по тази тема. Жалбата е подадена днес от Петър Кичашки, научи Дарик.

Самият Кичашки призна, че страда от генетично заболяване и иска да установи каква е практиката и може ли той да сключи брак, разрешен от закона. Семейният кодекс забранява брак за лицата, които страдат от „болест, представлбяваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг”. Вносителят на жалбата твърди, че така разписани текстовете от Семейния кодекс са твърде общи и дават право на лекарите да тълкуват във всеки конкретен случай.

„Става въпрос за един член от Семейния кодекс, който разписва ограниченията при сключването на брак. Едно от тях е, когато във всеки индивидуален случай се докаже, че има опасност за живота и здравето на поколението”, обясни Кичашки.

Той допълни, че е завел жалба с цел да предизвика дискусия по тези текстове в закона. „Защото така разписано означава, че аз като имам генетично увреждане, не се знае моето поколение дали ще има генетично увреждане или няма да има – подлагаш се на сериозни изследвания и в крайна сметка никой не може да каже дали аз ще мога да сключа брак или не”, каза Петър Кичашки. И допълни: „Това е много Сталинистко – няма човек, няма проблем! Вместо държавата да се грижи като има деца с увреждания, те да не представляват проблем, държавата просто налага ограничения те да се раждат!”.

Всеки лекар би могъл да тълкува тези текстове така, че аз като съм с увреждане да не мога да се оженя, коментира вносителят на жалбата. Друг бил според него въпросът до каква степен това нещо се прилагало от лекарите. Запитан знае ли се за кои болести се отнася забраната за брак Петър Кичашки каза, че няма ясни критерии и преценката е на някой лекар. „Ако някой някъде прецени, че има опасност за твоето поколение, ти се забранява да се жениш – вместо ти да можеш да прецениш това. Дори и да знаеш, че има опасност детето ти да се роди с увреждания и ти да искаш да го гледаш, никой не ти дава това право на избор! Просто ти се забранява да се жениш и толкоз!”, каза още Кичашки.

Много от хората въобще и не ги проверяват за тези заболявания – примерно моите родители не са проверявани, ама аз бих могъл да бъда проверен, защото съм на количка, каза още вносителят на жалбата. Той добави, че е сгоден и след време иска да сключи граждански брак с годеницата си.

Петър Кичашки очаква да види дали по жалбата му срещу дискриминационните според него разпоредби в Семейния кодекс ще бъде образувана преписка. В кодекса има уточнение, че брак е възможен, ако другият партньор декларира, че е осведомен за заболяванията на лицето. Това обаче според Кичашки не било гаранция, че няма пречка за сключването на граждански брак. „Чакам да се разнищи този въпрос,за да видим е ли диксриминация всичко това и какво точно значи, защото за мен така разписано за мен е твърде дискриминационно”, каза той.

Предстои решението на комисията дали да образува дело, което да провери има ли дискриминация в тези разпоредби. /Дарик радио

източник: Днес+