Специален приз „Журналист на годината“ 2016

Журито връчва специалната награда „Журналист на годината“ на Теодор Спасов заради материалите му в защита на човешките права. Теодор е журналист на свободна практика. Статиите му често се появяват в Actualno.com и Marginalia.bg. Той е сред журналистите, които не просто отразяват събитията, а се борят със стереотипите в търсене на истината. В коментарите си той представя непопулярни мнения и теми в защита на някои от най-маргинализираните групи в България, включително хората, търсещи убежищеромитеЛГБТИ общността. Чрез умело представяне на фактите Теодор образова читателите и разсейва митовете, популярни в българските медии и общество:

Хората използваме етикети, клишета, стереотипи и предразсъдъци, за да изграждаме митове. Митовете ни помагат да възприемем по-лесно света, в който живеем, гледайки го от собствената ни камбанария. Много по-незатормозяващо е да приемеш, че всичко е черно и бяло, отколкото да разсъждаваш задълбочено. Но то не е. Всеки човек е отделна вселена, а етикетите „добър“ или „лош“, „работлив“ или „мързелив“, „красив“ или „грозен“ не обозначават качества. Те са просто етикети.

Теодор се бори за опазване на човешките права, защото знае, че „тяхното възвръщане е много по-мъчно от опазването им“. Затова призовава читателите си: „Никога не позволявайте да ви лъжат, че човешките права, тоест вашите права, са нещо лошо“.

– Номинация от Радостина Георгиева