Ренета Томова е номинирана посмъртно от Йорданка Динева със следните мотиви:

Ренета Томова беше природна сила и един от най-активните граждани на град Сливен. Тя живееше така, че да увлича хората около себе си и да ни показва, че да правим света по-добър е мисия за всеки от нас.

Една от основните каузи, в които Ренета вярваше, беше природозащитната. Тази година Рени беше сред движещите сили на кампанията „Да спасим Пирин“. Както навсякъде в България, битката за Пирин се обвърза с борбата за справедливост, с нуждата природата и законите да бъдат пазени. Месеци наред, всеки четвъртък, тя беше сред организаторите на протестите в Сливен. Тя инициира подписка против нерегламентираното изсичане на българските гори, взимаше участие и често инициираше акции по засаждане на дръвчета, маратони с благотворителна цел, почистване на природен парк „Сините Камъни“ и много други. Протестът в Сливен за Пирин продължава и до сега.

Ренета имаше конна база, в която всички животни бяха отглеждани с много обич и грижа. Една от причините да се влюби в конете и да пожелае да се занимава с отглеждането им е благотворното влияние на кончетата върху деца с различни специални нужди. Тя дълго изучава хипотерапията и успя да осигури много занимания за нуждаещи се деца (линк).

Около нея отново се сформира кръг от съмишленици – семейства, любители на конете, които основаха клуб и които в момента продължават доброволно да поддържат конната база (линк). Предстояща акция в конната база е засаждането на 40 дръвчета на 17 ноември – акция, която съчетава обичта на Ренета към природата, конете и децата.

Загубихме Ренета през август, ден след като роди рожбата си. Обстоятелствата около смъртта ѝ още не са изяснени, но предизвикаха дискусия за правата на родилките и нуждата от подобряване на родилната грижа в България. Защото такава е Рени, около нея винаги се завъртат добри каузи…