Проф. Николай Витанов, математик в БАН, е номиниран от Илиян Петров със следните мотиви:

Причини да номинирам проф. Николай Витанов:

1. От началото на пандемията прави успешни прогнози, основани на собствени (на неговия екип) и чужди математически модели.

2. Показа колко важна е науката и в частност математиката за оцеляването на обществото ни по време на криза. Нещо, което не се беше случвало от десетки години в България

3. Даде кредит на учени от други специалности в БАН за точността на неговите прогнози, както и на учените в РЗИ, НЦЗПБ и т.н.

4. Докато беше част от НОЩ не присъстваше на нелепите пресконференции, наредени от Борисов, а държеше дистанция.

5. Спаси много животи, като помогна на стотици хиляди /милиони? българи да организираме живота си спрямо неговите прогнози. Така успяхме да дочакаме ваксините без да се разболеем

6. След като Кацаров разпусна НОЩ, проф. Витанов продължи да прави и обявява в личния си профил във Facebook прогнозите на екипа си. Продължихме да я получаваме адекватни прогнози, въпреки опита на Кацаров да манипулира статистиката с нова методология.

7. Понесе огромен обем заплахи, обиди и клевети. Лично съм чел такива, а те вероятно са 1/1000 от всички 8.

Според него е имало и опит за покушение.

9. Докато други учени спекулираха, нарушавайки научни принципи, той остана верен на фактите.

10. Грижеше се за добруването на обществото, докато други учени дезинформираха и увеличаваха броя на жертвите, с користни цели. Всичко изброено е лесно за проверка.