Омер Екмекджи, инициатор и ръководител на проекта за защита на животните Dare 2 Care Animals и Сдружение ДЕАР, е номиниран за наградата „Човек на годината“ 2021 г. от Мира Тодорова със следните мотиви:

Омер Екмекджи се грижи за много болни и пострадали бездомни котки в дома си. От 11.2020 до 10.2021 той е помогнал на десетки бездомни животни, сред които котка без език и око, котка с рак, 2 котки и 1 куче без зъби, несоциални ранени котки и други. Често е трудно и няма кой да помогне на такива бездомни животни. Той има огромен опит с котки – домашни, бездомни и диви от улиците – за лечение, социализация и обучение. Той „говори с котките“ на техния език и помага на хората да ги разбират по-добре и да защитават животните. Видео тук; тук.

Освен спасяването на животи, Омер прави много и за подобряване на отношението и грижата на хората към животните. Създава и разпространява образователни материали в социалните мрежи за бездомните животни и за по-добра грижа и отношение към домашните и бездомните животни. Омер смята, че образованието на хората и добрия пример са важни за положителна промяна в отношението на обществото към животните и решаването на проблема с бездомните. Омер е едно от основните действащи лица в каузата на Dare 2 Care Animals с над 10 000 последователи и от години влага огромни усилия, средства и време в това да помага на бездомните животни в България и да подобрява отношението на хората към тях. Омер не е роден в България, но от години живее в страната и е приел казуата за бездомните животни като важна своя мисия. А покрай него и Dare 2 Care Animals, много други хора също помагат на животните.