Национална гражданска инициатива 7000 е отличена от журито на „Човек на годината“ 2018 със специален приз „Доблест на годината“ за инициативата за законодателни промени, които да признаят и защитят правата на хората с интелектуални затруднения и психични проблеми. С проведената от тях мащабна кампания те успяват да съберат 12000 подписа за отмяна на запрещението и въвеждането на алтернатива: подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. Инициативата е номинирана със следните мотиви:

ИК на Националната гражданска инициатива 7000 в състав: Кремена Стоянова – председател, и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова – проведе кампания за събиране на подписи в подкрепа на отмяна на запрещението и въвеждането на алтернативата – подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Защо: Когато се бориш за правата на своето дете е достойна и важна битка, когато се бориш за правата на всички други, които не са ти деца, но познаваш тяхната болка, самота и изоставеност, и това те мотивира пред нищо да не се спираш, това е битка, която променя ценности и създава по-добри светове, в които да живеем. Членовете на ИК на Националната гражданска инициатива 7000 са пет изключително достойни дами, не само родители на деца с увреждане, а преди всичко – борци за правата на хората с увреждания. Дълги години те влагаха усилия в създаването на приобщаващото училище, по-добрата социална среда, включването и подкрепата за хората с увреждания; от седем години те водят най-решаващата си битка – това хората с интелектуални затруднения истински да бъдат зачетени в това да са равни, да могат да вземат решения, да не са заместени. С опита си да търсят алтернативното решение на унизитителното запрещение те развиха пилотни практики, които вдъхновиха други екипи от различни държави по света (САЩ, Канада, Израел, Чехи, Замбия и др.), предизвикаха професионалистите да намерят нови отговори и промениха съдебната практика. Най-вече, промениха стотици човешки съдби и събраха 12 000 подписа в подкрепа на отмяна на запрещението и въвеждане на алтернативата.