Мулти култи колектив са номинирани от Бистра Иванова със следните мотиви:

Вече 11 г. Мулти култи колектив работи в подкрепа на интеграцията на бежанци и мигранти в България. Тази година организацията може да бъде отличена с две значими инициативи:

1) Медийната кампания Мигранти с таланти, които партнира с десетки водещи медийни партньори (БНТ, БНР, Бакхус, Дневник и др.), за да създават заедно материали, които показват приноса, който мигрантите нося в България. Те могат да бъдат в сферата на изкуството, културата, социалната дейност, бизнеса, спорта, науката и др. Инициативата получи наградата Агент на промяна 2022 г.

2) В началото на кризата с украинските бежанци, когато основните нужди за настаняване и изхранване на майките и децата бяха основно посрещнати, сдружението предложи един проект „за душата“ – A nice day. Това е поредица събития с културен характер, които бяха водени от мигранти и бежанци – арт занимания, готвене, концерти, театрални работилнички, йога и др., които да дадат няколко часа отдушник на разтревожените семейства.

Буквално бежанци са ни казвали: За първи път виждам сина ми да се смее от началото на войната. Тези срещи послужиха и за социална интеграция между новодошлите и приемащото общество.