Журналиста Георги Тотев и фотографа Георги Кожухаров са номинирани от Надежда Цекулова със следните мотиви:

Номинирам журналиста Георги Тотев и фотографа Георги Кожухаров за проекта им „Записки от Украйна“, публикуван от онлайн изданието „Дневник“.

„Записки от Украйна“ е поредица от репортажи на двамата документалисти от военното нападение на Русия над Украйна през 2022 г., които бяха публикувани от „Дневник“ през април и май тази година. Използвайки силата на документалистиката, Тотев и Кожухаров запознаха българската публика с историите на случайни хора, срещнати на гарата във Варшава, във влака между Варшава и Киев, в работещ като благотворителна кухня ресторант и в бар в Киев, в жилищен комплекс в Буча, на улиците в Бородянка, в метрото на Харков.

Излагайки самите себе си на риск, още в началото на тази хуманитарна криза те дадоха глас на украинците пред българската общественост и документираха историите на много от тях, които все още не са напуснали родината си. Правозащитното в работата им е в повдигането на булото на военната пропаганда и демистифицирането на заблудите, подхранвани от дистанцията на българското общество от военния конфликт.

Образите и звуците на създалата бежанска вълна война подчертават важността на журналистиката и документалистиката в такива моменти на криза.

(Автор на прикачената снимка е Боряна Пандова – Буря за онлайн изданието „Виж!“)

Епизод 1: https://youtu.be/BELe7q6lENg

Епизод 2: https://youtu.be/jsap56dGiUs

Епизод 3: https://youtu.be/guFFMj8Tj48

Епизод 4: https://youtu.be/E9LTFmikKLw

Епизод 5: https://youtu.be/8hXMGGbksyI

Епизод 6: https://youtu.be/vPimLOP67Ko

Епизод 7: https://youtu.be/NMySbUS3558

Епизод 8: https://youtu.be/ASlRwNtcZAs

Епизод 9: https://youtu.be/m_lL1TLDk-o