Фондация „Мисия Криле“ и Център за правна помощ „Глас в България“ са номинирани от иранската общност в България със следните мотиви:

От името на иранската общност в България, като бежанци и търсещи убежище, издигаме номинация в конкурса „Човек на годината “ за 2022 г. за две неправителствени организации – Фондация „Мисия Криле“ и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ за техния огромен принос през изминалата година в областта на правата на търсещите закрила в България бежанци.

Бихме искали да споменем причините, поради което ги номинираме заедно за наградата:

1. През 2022 г. те положиха огромни усилия да защитават търсещите международна закрила, които са били незаконно изтласкани от границите и територията на България, да повишават осведомеността за извършените спрямо бежанци престъпления от представители на институции и да се противопоставят на упражненото спрямо тях насилие, да се борят и дават шанс на хората да имат достъп до справедлива процедура за убежище.

2. Тяхната активна дейност и защита на човешките права на иранците в България. Те инициираха серия от активности сред известни личности, политици, евродепутати, за да усилят гласа на протестиращите иранци в България, искащи човешки права в родината си, но също активно защитаваха и продължават иранските бежанци, получили откази от Агенцията за бежанците. Дейностите им срещу тиранията на Ислямската република и усилията им да информират българските граждани за случващото се там, като инициират голям протест на 12 ноември в София.

3. Тяхната дейност в защита на непридружени непълнолетни, жени и други уязвими групи като ЛГБТ, хората, подложени на домашно, сексуално и психологическо насилие сред бежанците.

4. Тяхната дейност и защита на човешките права на украинските бежанци, потърсили закрила след започналата война в Украйна.

Надяваме се да разгледате предложената от нас кандидатура, която смятаме за много достойна. https://missionwings.bg/ https://www.facebook.com/MissionWingsStaraZagora/videos/1514370328910174/ https://www.focus-news.net/novini/interviu/Ivailo-Yabulkarov-Iran-shte-produlzhava-da-bezchinstva-spryamo-grazhdanite-si-ako-nyama-oficialen-natisk-ot-razlichni-mesta-1462795

Мисия Криле и Център Глас в България