Посмъртна номинация за алпиниста Боян Петров бе получена от Албена Стоянова със следните мотиви:

Гледал е смъртта в очите неколкократно и продължи да вярва във волята за живот. Раздаваше се безкрайно на хора, които до вчера дори не познаваше. Качи българските воля и дух на най-високите места; не само физически. Обичаше децата на България, даваше им кураж за онези трудни периоди, през които им е писано да преминават. Щедър характер. Боец.

Боян Петров беше зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работеше в Националния природонаучен музей в София. Той е българинът, изкачил най-много върхове над 8000 метра, общо 8.

Провеждал е редица кампании за спасяването на Пирин и срещу застрояването му от осемхилядниците, които изкачи – записвайки видеа и снимайки се с плакати с призиви. На Великден 2016 г. изкачи десетия по височина връх в света – Анапурна и засне клип, в който призовава българите да запазят Национален парк „Пирин“ (бТВ).

Автор е на десетки експертни оценки, становища, инструкции, рецензии, отчети, научни и научно-популярни публикации и пътеписи. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и е консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания по темите за опазване на природата. Активно участва в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България. През 2016 г., при една от тях, докато правеше проучване на ефектите на преминаването на бъдеща магистрала през Кресненското дефиле, Петров едва не загуби живота си, след като бе ударен от автомобил. Този инцидент му даде допълнителен повод и още сили за нова кауза – трайно разрешаване на проблема с пътя в дефилето.

През 2016 г. заедно с Андрей Ковачев получиха награда за цялостен принос от журито на „Човек на годината“. Тогава Боян се пошегува от сцената, че такава награда се дава на човек, който вече е много възрастен и се очаква скоро да почине. За съжаление, Боян изчезна безследно през пролетта на 2018 г. На 20 май, 17 дни след като Петров е забелязан за последен път преди да изчезне при опит за изкачване на връх Шиша Пангма и 4 дни след прекратяване на неуспешното издирване, многолюдно шествие изкачва тренировъчната му пътека от Княжево до Копитото в знак на почит към личността му.

  • На 21 юни 2018 г. в Големия салон на Българската академия на науките е проведена тържествена церемония в памет на Боян Петров. В специална изложба са показани материали и записки от експедициите на българския алпинист и зоолог, открил множество нови видове животни, някои от които носят името му.
  • На 14 юли 2018 г. посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на Перущица“, откъдето произхожда част от рода му. В същия ден няколкостотин души организирано се изкачват на Мальовица в знак на почит към Боян Петров. Тя е последният му български връх преди изчезването в Хималаите.