Skip to main content
UncategorizedНовини

МЗ осъдено да изплати 100 000 лева обезщетение

От 22.04.2010октомври 19th, 2020No Comments

съдОт страницата на Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) ни информират, че е изляло съдебното решение по едно от най-трудно протеклите дела срещу министерството на здравеопазването, за липса на лекарства за онкоболните.

Делото е на Ангелина Бонева за липсата на радиоактивен йод 131, което тя с подкрепата на ЦЗПЗ заведе през месец август 2007 година.

Административен съд – София град осъди Министерството на здравеопазването да заплати на госпожа Бонева сумата от 100 000 лева за нанесени неимуществени щети. Това е третото решение по дело за лекарства с такъв размер.

По него имаше най – голямата съпротива, опити за протакане и отлагане от страна на министерството. Два пъти делото беше във Върховния административен съд откъдето го връщаха. Общо беше отлагано шест пъти. Реакцията на Ани беше това, което препоръчваме да се прави – искът за обезщетение  да се увеличава по размер при такова поведение- като санкция, тъй като от съда не може да се иска друго. Същото направиха по делата и съпругата на починалия Н.И., по което дело съдебната експертиза “ изчезна “ и се наложи делото да се гледа отново.
Да, липсата на лекарства причинява смърт- от 2005 година насам, по десетте дела срещу Министерството на здравеопазването за липса на лекарства, съдебни решения доживяха само Теодора Захариева и Ани Бонева.
В това решение за пореден път, като главна причина за осъждането се изтъква липсата на ясен регламент, който да е насочен не към нещо друго, а към осигуряване на лечението. Разбира се и това, че за 2006, 2007 и 2008 година е осигурено лечението и диагностиката едва на половината от заболелите от рака на щитовидната жлеза; че една четвърт от тях са успели да си го осигурят, чрез закупуване, а последната четвърт просто са чакали, като фигуриращи в прословутите и абсурдни в онкологията „листи на чакащи“.
По такива решения  се присъжда и законна лихва от завеждане на исковата молба до изплащането на сумата. За присъденото обезщетение от 100 000 лева, това е над 1000 лева месечно. Дали някой ще потърси отговорност на тези представители на МЗ с „процесуалната изобретателност“, които струват допълнителни 30 000 на данъкоплатците и вероятно ще станат повече при задължителното според някой, обжалване на решението.
Впрочем, дали с цел икономия или нещо друго, изпълнителен лист за 100 000 лева на В.В., внесен в МЗ на 28.12.2009 г., който все още се “разглежда” за сметка на допълнително натрупали вече лихви в размер на 4 000 лева. Нямаме информация до сега Правителството да е завело регресен иск срещу виновните длъжностни лица, за нанесени щети на бюджета.
Съгласно Гражданския процесуален кодекс, министерството на здравеопазването е длъжно още при образуването на дела срещу него, да информира министъра на финансите, който може да участвува в делото. До сега финансовият министър не е участвувал в нито едно и няма данни да е бил информиран.

източник: Център за защита правата в здравеопазването